Altijd al goed geweest met de pen? Of het toetsenbord? Er is in Nederland veel vraag naar tekstschrijvers. Online ondernemers hebben veel behoefte aan goede webcontent. Een website zonder teksten stelt namelijk niet zoveel voor. En aangezien vandaag de dag veel om marketing draait, is er een flinke rol weggelegd voor de moderne tekstschrijver. In dit artikel zetten we de verschillen tussen tekstschrijvers op een rijtje en vertellen we je hoe je tekstschrijver kunt worden.

Tekstschrijver voor webcontent
Omdat er vroeger nog geen websites waren, hoefden tekstschrijvers ook geen webcontent te schrijven. Het bleef vaak bij losse folders en brochures. Tegenwoordig wordt er wel wat meer verwacht. Een tekstschrijver moet in veel gevallen de website tekstueel zien te onderhouden en blijven voeden. Nieuwe teksten over het onderwerp van de website zijn aan de orde van de dag. Iedereen moet met het internet mee gaan, dus ook de tekstschrijver. Waar de tekstschrijver van vroeger voornamelijk brochures en folders vulde, is de tekstschrijver van vandaag druk met het ontwikkelen van webcontent.

Kan iedereen tekstschrijver worden?
Het antwoord is ‘ja’. Iedereen die een beetje goed kan schrijven, mag zichzelf tekstschrijver noemen. Een registratie bij de Kamer van Koophandel is zo binnen en ook een BTW-nummer kan in no time zijn geregeld. Als een opdracht binnen is, kan de tekstschrijver aan het werk. Toch is er in Nederland een groot verschil tussen het niveau van tekstschrijver. Zo zijn veel van de tekstschrijvers vooral actief in hun vrije tijd en oefenen ze een ander beroep uit. Op zich is dat niet erg, al geldt over het algemeen dat de professionals meer moeite zullen doen om succesvol te zijn. Hun carrière – en daarmee hun inkomen – hangt volledig af van hun schrijfvaardigheid.

Cursus creatief schrijven
Er zijn veel verschillende cursussen waarbij je aan je schrijfvaardigheid kunt werken. Zo kun je een cursus ‘zakelijk schrijven’ volgen wanneer je voor bedrijven aan de slag wilt. Ook kun je ‘columns schrijven’ volgen, waarbij meer aandacht wordt geschonken aan het schrijven voor kranten en tijdschriften. Daarbij kun je ook cursussen volgen die je helpen bij het schrijven van kinderverhalen, romans, verslagen, artikelen en reportages. Maar over het algemeen is de cursus ‘creatief schrijven’ een aanrader. Hier wordt stilgestaan bij vrijwel alle kneepjes van het schrijversvak. Na het afronden van deze cursus kun je altijd nog bekijken waar je meer van wil weten.

Meer info
Uiteraard weet je na het lezen van dit artikel nog niet alles over tekstschrijvers. Op het internet zijn diverse bronnen te vinden. Zo houden de meeste professionele tekstschrijvers je ook op de hoogte via een weblog.

Nuttige links

Cayman SEO
Om websites hoger te laten scoren is SEO van belang.

XXL Webdiensten
Diverse online diensten voor uw onderneming.

Webdiensten VBW
Van Breukhoven Webdiensten online.

Schrijven voor het web
Alles over de beste webteksten online.

Online webtekst
Hoe schrijf je kwalitatieve teksten voor het web?

Webdiensten online
Online overzicht van de beste webdiensten.

Goede SEO diensten
SEO is van groot belang om uw website te laten scoren.

Instituut voor websucces
Websucces, wie wil het niet? Een overzicht van strategieën.